HTML

2010.02.28. 19:30 _phaidros_

Viharsarokban fogy legjobban a lakosság

Címkék: békés viharsarok

Azt írja a BEOL (Békés Megye Online), hogy országosan is, de különösen a Viharsarokban fogy a magyar. És ezen sajnos meglepődni sem igen lehet. Hisz mi tartaná vissza e peremterületre került régiót? Se üzem, se tanulási lehetőség, se szórakozás, és amit én az egyik legnagyobb  hibának tartok nem csak békés megyei szinten, hanem országosan is, az a  közösségek hiánya. Mert a helyi közösségek, főleg kisebb településeken - főleg ha még hátrányos helyzetűek is- igen fontosak.

Aki Békés megyében akar maradni, annak nincs sok  választási lehetősége a pénzkeresés szempontjából. Vagy mezőgazdaság, a napszámostól, a gyártó sor mellett való áláson át a gazdálkodásig. (Ha van pénze, vagyis pontosabban ha örökli a szülőktől..., mert kicsiben azt sem éri meg - sajnos) Vagy mehet az önkormányzathoz, rendőrséghez, tűzoltósághoz... egészségügybe, szóval a kiszolgáló területre. Ha szerencséje van szerez egy közalkalmazotti állást, amiben  nem túl nehéz beleöregedni, sőt, foggal-körömmel ragaszkodik a munkájához, mert biztos, jól fizet. Tehát ne csodálkozzunk, ha nem váltogatják munkahelyeiket és belefásulnak.

Iskolák is szűkösen vannak, különösen a felső fokú oktatás esetében, az is csak a  Szarvas-Békéscsaba-Gyula tengelyen. A felsőoktatás nem csak magában egy fiatalságot megtartó erő, hanem a hozzá kapcsolódó tevékenységek is munkahelyeket tudnak biztosítani, mint azt megfigyelhetjük Szegeden is. Az a város is lényegében halott lenne az egyetemek, főiskolák hiányában.

Szórakozás, hát igen, ezen sem kell nagyon törnie az embernek a fejét, hisz a discókon kívül nem sok lehetőség van. Alternatív zene programok max. a nagyobb városokban jön létre. Mindenesetre nem nevezhetjük az alternatív zenei paletta fellegvárának a megyét. Egyéb kulturális lehetőségről is csak szűkszavúan lehet írni, hisz van pár múzeum, az is inkább a nagyobb városokban, amiből leginkább Észak-Békésben, vagy ha úgy tetszik, akkor a történelmi Békésben vannak. (Itt érdemes megfigyelni, hogy a leghátrányosabb területek a déli egykori Csanád megye, illetve az észak-keleti egykor volt Bihar megye területén van.)

Személy szerint nagyon fontosnak tartom, hogy minden település találja meg a maga identitását, maga jellegzetességét, é máris könnyebben tud boldogulni. Példának okáért ott van Makó-hagyma, Kübekháza-operett, Medgyesegyháza-dinnye... És lehetőségeikhez képest jobban is boldogulnak, mint a környező települések, amelyekben nem tudott ilyen jellegű identitás kialakulni. Habár ezt sem lehet törvényszerűsíteni, mert ott van Mezőhegyes, akinek van múltja, van neve, de mégse tudja azt igazán hasznosítani. Nagyon sok múlik a  helyi közösségeken is, akikben van annyi lokálpatriotizmus, hogy normális programokat szervezzenek, amolyan népművelési alapon.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://phaidros.blog.hu/api/trackback/id/tr881797857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása